Vi må bare se det i øynene. Dette blir veldig trist for oss alle. Særlig for oss i Frierbyen selvfølgelig, som får føle det på kroppen. Feudalismen er tilbake, denne gang i global skala. Google på Gromstul blir et feudalt maktsentrum i verdensmålestokk. Voktet vil det bli mot alle som kommer for nær. For oss en gjøkunge som aldri forlater reiret, som kommer til å sparke ut mange lokale egg. Mer konkret: Et strømkrevende monster som huser datasystemer ingen av oss vil få vite hva gjør – hvilke konsekvenser de har, hverken i Norge eller ute i verden.
I Skien danser styre og stell rundt «gullkalven»; pengene de tror vil flomme over byen. Mellingen i TA er i hundre og vil ha velkomstfest for Google på Langbryggene. Hva slags folk dette måtte være? Oppstemtheten er vel kanskje også et pek til Porsgrunn og Bamble, som har rasert svære arealer i håp om ny industri. Der må de bare bite seg i leppa etter dette. Strøm og energi til hva som helst blir det kamp om i Frierbyen.
Snart vil det komme for dagen: De store Google-pengene blir det desverre ikke noe av i Frierbyen. Ikke engang eiendomsskatt til Skien skal betales. Inntektene på Gromstul fordufter på samme måte som millionene til grunneier Løvenskiold – ute et sted i verden der det ikke betales skatt på noe.
Trist framtid
Google på Gromstul er sentralen i det samfunn som kommer; styrt av datasystemer av alle slag, ikke minst innen offentlig forvaltning. Nå har selskapene som skal regjere på Gromstul det travelt med å bygge inn AI-teknologi – også kalt «kunstig intelligens». Enkelt forklart er dette «datamaskiners gjetning basert på total overvåking, innsamling og analyse av data overalt hvor de kan finne dem». Dette blir en rask og enkel måte å skaffe fram konklusjoner og beslutninger på, mener de som utvikler og skal selge disse tjenestene. Stort poeng på Gromstul: AI er kraftkrevende over alle grenser i forhold til de eldre datateknologiene.
Det som ligger ute i horisonten, forbi vår tid, er de triste konsekvensene av den nye feudalismen. Verdiene i vår egen skapte infrastruktur; elektrisitet, veier, tjenester osv. skal utnyttes. Med størst mulig fortjeneste, og minst mulig kostnad – uten eiendomsskatt for eksempel.
Hva som kommer for oss, for samfunnet, kan dataselskapene som står bak veldig mye om allerede; Google og et knippe digitale «keisere» i verdenssamfunnet. Strategier, politikk og planer er lagt forlengst – av selskaper eid av de mest formuende mennesker i verden. De er, ikke tilfeldig, folk som har bygd seg opp over ikke særlg lang tid på nettopp informasjonsteknologi. De har jobbet lenge i kulissene, med politikere og offentlige virksomheter, Statkraft for eksempel. Statsråden er også på laget. Han sier høyt at vi i Frierbyen må stille opp for Google. Snart kommer det at vi må svelge vindmøller hele veien til Luksefjell.
Persondata (jmf. Helseplattformen), er det «nye gullet» for de digitale keiserne; USA-selskaper som Microsoft, Google, Oracle i denne sammenheng. Nært forbundet med USAs myndigheter er de gjennom store offentlige oppdrag, bant annet for CIA. Med sine påvirkerstaber og alle typer konsulenter, og sine diplomatiske forbindelser, har de godt grep på styre og stell «i alle land». I Norge inngås store kontrakter med ukompetente offentlige innkjøpere – som vender det døve øret til advarsler fra norske spesialister. Ingen politikere vil etterpå stille seg i veien når realiteter kommer for dagen. Vår egen statsminister ser ut til å være på laget. Støre passer selv på at Helseplattformen, den får ingen røre.
––––––––––––––
Etterskrift 28. februar: Sendte omtrent samme tekst til lokalavisen Varden, men det ble avslag.